Výběr postroje pro psa

Vybrat postroj je často oříšek a je vždy nejlepší nechat si poradit od odborníka. Při výběru nelze hledět na značku postroje a cena zde také nehraje roli. Neplatí, že čím dražší postroj, tím lepší ani naopak. Jediným ukazatelem by mělo být, co nejlépe sedí vašemu psovi. Není výjimkou že pes v průběhu života, nebo i v průběhu roku, vystřídá více postrojů dle aktuální kondice (nasvalení) i například přesrstění (někteří chlupáči nasrstí na zimu natolik, že musí střídat postroj na zimu a na léto). Nevyplatí se kupovat postroj s rezervou - že do něj pes “doroste” či “dosvalí” nebo koupit postroj “ na zkoušku, uvidíme zda nás to bude bavit”. I nepadnoucí postroj může být důvodem, proč psa běhat nebaví.

Postroje rozdělujeme na krátké a dlouhé, každý má trochu jiné využití a tak je třeba si nejprve rozmyslet, k čemu budete postroj používat a co od něj očekáváte. Chcete skutečně běhat canicross - poběží pes před vámi a potáhne vás? Nebo se chystáte spíše běhat se psem a nechcete, aby vás u toho táhl? Pořizujete postroj na procházky do města, pro štěně, na výlety do hor a nebo pro usnadnění manipulace se psem? 

Správně padnoucí postroj je jednou z nejdůležitějších součástí vaší výbavy pro běh se psem i canicross. Je jasným prostředkem v prevenci problémů pohybového aparátu vašeho psa.

Krátké postroje

Krátký postroj umožňuje dobrou manipulaci a kontrolu nad psem, zároveň šetří jeho pohybový aparát (nenamáhá krční páteř). Nedovolí psovi táhnout plnou silou. Když se pes skutečně opře do krátkého postroje, můžete slyšet i sípání - to je u krátkého postroje normální. Neumožní plný rozsah lopatek a v tahu psa lehce brzdí.

Nejčastěji najde využití v běžném životě se psem - procházky, výlety, cestování. Zkrátka kdykoli chcete se psem manipulovat a zároveň mu dopřát pohodlí a být ohleduplný k jeho pohybovému aparátu. Krátké postroje používáme často i pro štěňata, kde není žádoucí, aby štěně ještě pracovalo v tahu, chceme být maximálně šetrní k jejich pohybovému aparátu a potřebujeme nad rozjíveným štěnětem kontrolu. Dále využíváme krátké postroje i při běhu se psem.

Krátký postroj není totiž určen na práci v tahu ale primárně na manipulaci se psem bez použití obojku. I krátký postroj musí dobře sedět.


Dlouhé postroje

Pro práci v tahu je jednoznačně nejlepší dlouhý postroj. Žádný jiný postroj nerozloží váhu tahu na psí tělo tak rovnoměrně jako dlouhý.

Dlouhý postroj má jednu hlavní nevýhodou - poskytuje velmi malou kontrolu nad psem a je určený pouze na pohyb táhnoucího psa kupředu. Pro práci v tahu však neexistuje nic lepšího.

Pouze padnoucí postroj dovolí vašemu psu pracovat v pohodlí, volně dýchat, umožní mu volný rozsah pohybu a je tak jasnou cestou k plnému rozvoji jeho sportovního potenciálu. Eliminuje tvorbu svalových dysbalancí a zamezí odření, otlakům či jakémukoli druhu bolesti z přetížení. 

Typy dlouhých postrojů naleznete níže v článku. Napsali jsme pro vás i článek JAK BY MĚL POSTROJ SEDĚT

Máte-li těžce ovladatelného či reaktivního psa, není od věci začínat se základy na dobře padnoucím krátkém postroji, a teprve poté přejít na dlouhý postroj.

Jak tedy postupovat při výběru?

Nejjednodušší cesta ke správně padnoucímu postroji je osobní zkoušení, to je možné jak na naší prodejně v Plzni, tak ve stánku na - viz rubrika AKCE . Rádi půmlžeme s výběrem i online - JAK NA VÝBĚR POSTROJE?

Typy dlouhých postrojů

Dlouhých postrojů máme v sortimentu hromadu, zdánlivě se pravděpodobně zdají všechny hodně podobné - jiná brava, jiný výrobce. Každý je opravdu trochu jiný. Jiný střih, jiný poměr délek jednotlivých popruhů, jinou délku oproti tvaru krku a tím nám poté sedí na jiný typ psa. V našem sortimentu najdete různé typy postrojů. Pojďme si je více přiblížit.

X - back 

Osvědčený typ postroje, který uvidíte na většině psů. Poznáte ho podle typického tvaru s X na zádech psa. Ideálně by měl rozkládat 50:50 vrchní a spodní tah. Poznáte to tak, že uvidíte v tahu oba popruhy, vedoucí od chomoutu rovnoměrně natažené a chomout se tak bude opírat hezky rovnoměrně a kolmo na psí lopatku. Přední končetina psa má v tomto pohybu maximální rozsah dopředu i dozadu, a měli byste pozorovat, že nic nebrání lopatce v pohybu dopředu a dozadu, ani nahoru a dolů. Tento postroj máme velmi rádi, protože skutečně poskytuje psovi maximální rozsah. X-back většinou není nikde nastavitelný, nemá žádné přezky a švy jsou velmi pevné. Jednoduchost dodává postroji maximální životnost a je zde kladen důraz na pohodlí psa a nízkou váhu. Je třeba mít v sortimentu více typů a značek a vždy pečlivě zkoušet, který z nich padne právě vašemu psu, protože každý z postrojů má zcela jiný střih. Proto je v celku náročné vybrat x-back on-line, ale díky našemu systému zkoušení se nám to daří. Jak má správně sedět si přečtete v DALŠÍM ČLÁNKU. Z našeho sortimentu se jedná například o Musher Koyuk, Nonstop Nansen, Dragrattan X-back, Dragrattan R, ManMat Hound, ManMat Leight Weight...

Freemotion

Skandinávský postroj se zcela jinou stavbou, který zažil svůj canicrossový boom. Tento postroj oproti jiným rozkládá tah více nahoru a přes spodní popruhy zde jde minimum váhy. Proto je potřeba vzít tento postroj do tahu a zaměřit se na to, zda psu dobře sedí na lopatce a nesjíždí z ní dozadu, čímž by omezoval její pohyb - chomout musí být relativně hodně utažený kolem krku. Při pasování tohoto postroje se proto zaměřujeme zda pes při pohybu nesýpe a zda kráčí předníma nohama dostatečně dopředu a zda je schopen kývnout bez omezení hlavou dolů. velkou výhodou Freemotionu je nastavitelnost délky a v celku snadný odhad velikosti i při nákupu online. 

Postroj Lash

Velmi neobvyklý postroj, který je ale perfektním řešením pro psy, kterým se postroje rádi stáčejí do strany a pro psy s vystouplou hrudní kostí. Výhodou je navíc nastavitelnost délky postroje a s tím i snazší výběr online a širší škála psů, kterým sedí.