Historie Rozběháme Česko

Pohodlně se usaď, dej si něco dobrého na zub a vydej se s námi zpátky v čase do doby, kdy žádné Rozběháme Česko neexistovalo a prožij celý příběh od začátku.

Začátek cesty

Píše se květen roku 2013, kdy teprve 16letý Honza Bielik, uspořádal první oficiální canicrossový výběh v Tlučné, nedaleko Plzně, s cílem zvednout lidi z gauče a ukázat krásu tohoto sportu. V této době je canicross v České republice ještě v plenkách a tak je úspěchem, že se účastnil s Honzou další 1 nadšenec. Nebýt možná právě tohoto 1 člověka, příběh by ani nepokračoval.


Růst plzeňské party


Během léta roku 2013 se kolem Honzy a jeho rodiny vytvořila parta canicrossařů, kteří se pravidelně scházeli k běhu v okolí Plzně. Vznikly první webové stránky RČ, logo - pacička psa a stopa běžce, které známe dodnes :) Videa, která máme dodnes › toto historické video ‹  



Na podzim se plzeňská parta začala rozšiřovat a výběhů se účastnilo i na 15 canicrossařů se všemi různými plemeny psů, což bylo početnější pole než na samotném MČR v této disciplíně. Také byl zorganizován 1. workshop na téma, jak běhat a trénovat canicross.

A protože canicross není jenom o běhání, začali se přes zimu pravidelně a dobrovolně mučit na posilovacích PAB trénicích. Plzeňská parta vyráží poprvé na společné závody. Pořádá první soustředění a účastní se veřejných akcí, kde prezentuje canicross.

O rok později, od prvního výběhu, vzniká k myšlence šířit canicross i myšlenka zvednout lidi z gauče a ukázat jim krásu běhu. Probíhá první běžecký trénink pod vedením Honzy a jeho spolužáků atletů, studující na sportovním gymnáziu v Plzni, a začínají pravidelné výběhy. K myšlence se přidávají první ambasadoři, kteří rozběhávají Liberec, Prahu, Náchod.



22. prosince 2014
 se v Plzni uskutečnil 1. charitativní běh při kterém se povedlo rozběhat desítky lidí a vybrat krásnou částku 14 474 Kč pro městský útulek v Plzni › přečti si reportáž, jak to tenkrát proběhlo ‹

Rozběháváme další města

Rok 2015 přinesl nové ambasadory Rozběháme Česko v Berouně, Chomutově, Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Pravidelné plzeňské charitativní běhy, na kterých se povedlo vyběhat přes 90 tisíc Kč, se rozšířily i do dalších měst. A na konci roku započala nová tradice - 1.1. Rozběháme Česko

V roce 2016 jsou na světe první funkční, běžecká trička Rozběháme Česko. Pečeme první spolupráce s běžeckými závody, které rádi běháme a společně se jako celorepubliková komunita začínáme na těchto akcí poznávat. Kromě pravidelných výběhů a charitativních akcí, vzniká Akademie Rozběháme Česko s unikátním kurzem zdravého běhu.



Z nové iniciativy se stává organizace

21. únor 2017 - den, kdy se z projektu stává nezisková organizace s názvem Rozběháme Česko, z.ú. Ředitelství se ujímá Honza Bielik a členy správní rady jsou jeho nejbližší běžci, kteří pomáhají s rozšiřováním aktivit. Díky nově nabytému právnímu statutu se připojujeme k českému atletickému svazu a zakládáme atletický klub. Pořádáme první závody jako je Decathlon run a Ještědská 1000, při niž přicházíme na to, že to není žádná sranda. Stejně tak jako vedení neziskové organizace, samotné účetnictví a spousty dalších úskalí. Naštěstí jsme už na to tým :) Myšlenku rozšiřování canicrossu do dalších měst přesouváme do šuplíku "na později" a zaměřujeme se na běžecké aktivity.

Vrháme se do toho po hlavě. V roce 2018 se chlubíme novou grafikou. Rozšiřujeme náš merch. Zakládáme e-shop Běžecká vesnice s cílem pomoci běžcům a canicrossařům vybrat správné a vhodné vybavení. Montujeme stoly, židle v naší, oficiálně první, vlastní kanceláři a spolupořádáme Běhej lesy Slavkovský les pro 1000 závodníků. Spouštíme také členství v Rozběháme Česko a poprvé se setkáváme naživo s našimi ambasadory.



Společenství a růst

V roce 2019 rozšiřujeme naše Rozběháme skupiny na více než 40 místech po České republice. Spoluorganizujeme v několika městech charitativní Běhy proti Demenci a zintenzivňujeme spolupráci s dalšími neziskovými organizacemi. Máme tu čest a přijímáme nabídku pořádání mistroství světa Belgických ovčáků. Uskutečnili jsme též 1. ročník našeho běžecko-canicrossového seriálu Leskros.

Přípravy vrcholí. Před námi je nová běžecká sezóna, kterou odšpuntujeme v březnu 2020 Leskrosem. Pár dní před tím si střiháme první celorepublikovou výzvu mezi městy, kde účastníci mohou běhat kdykoliv a kdekoliv, stačí jen si změřit kilometry a nahrát důkazy do příslušných Rozběháme skupin. Jako kdybychom to věděli... Začíná doba covidu a s ní probdělé noci, při kterých hledáme cesty, jak to sakra uděláme dál, když celá naše filosofie je položena na osobním setkávání se a motivaci? Máme to. První virtuální běh je na světě. Zapojují se tisíce lidí. Na kolenou tvoříme nahrávací systém. Přichází myšlenka, co příští virtuální běh spojit s podporou dobré věci? Roztáčí se kolotoč událostí a s ní i nový projekt #myteporazime. Namísto trénérů se z nás stávají gravírovači medailí, střihači stuh, pošťáci. Z vyběhaných peněch pořizujeme plicní ventilátor a pomáháme v řádu statisíců korun těm, kteří to potřebují. V mezi čase otevíráme kamennou prodejnu Běžecké vesnice a vyrážíme na letní Roadtour po Republice.



Úspěchy, o kterých se nám ani nesnilo


Virtuální běhy se stávají naší součástí a to až do té míry, že v roce 2021 se povedlo vyběhat přes 4 miliony korun. Začali s námi běhat tisíce běžců a my se tak rozšířili o další města. O letních prázdninách zdoláváme výzvu dlouhou 670 kilometrů, z Ostravy do Plzně, v boji proti obezitě a rozběhali jsme Česko na pomoc Moravě. Tato doba nás také odvála na Slovensko, kde vznikají první běžecké skupiny v rámci nové komunity Rozbeháme Slovensko.

Padá server, přej si rekord. 1. ledna 2022 se zapisujeme do české knihy rekordů největším počtem běžců účastnící se běžecké výzvy v 1 den. Naše hromadné aktivity se pomalu vrací zpět. Pořádáme první canicrossový workshop a vracíme se zpátky k naší rodné myšlence - šířit povědomí o canicrossu. Tentokrát s ohledem na zdravý pohyb psa i člověka. Natáčíme první vzdělávací, vtipná reelska. Formujeme naší činnost, oprašujeme základy myšlenky. Začínáme vzdělávát ambasadory ve zdravém běhu a vítáme v týmu nové trenéry Rozběháme Česko.



10 let od vzniku myšlenky Rozběháme Česko. První polovina roku 2023 se nese v podobě oslav našeho jubilea. Pořádáme naši první výstavu na plzeňské radnici a 1. května se setkáváme v krásných prostorách plzeňského pivovaru na Běžeckém festivalu. Jako dárek si nadělujeme projekt Jdu běhat - běžecké kurzy pro ženy, jehož kapitány jsme se stali. 

pokračování po dalších tisících uběhnutých kilometrech...

Jak se říká "Každá dlouhá cesta začíná prvním malým krůčkem". Vy co jste to dočetli až sem, na samotný konec, tak jste se mohli přesvědčit, že leckdy stačilo málo a celé Rozběháme Česko mohlo skončit, ba nemuselo vůbec začít. Je to ale o tom, věřit v to, co člověk dělá a jít si za tím. Pevně věříme, že vám náš příběh dobil motivační baterky a ukázal pravou tvář Rozběháme Česko, která je vždy o lidech pro lidi.